COVID-19-No1 ☸︎ Waar staan we nu?

COVID-19-No1 ☸︎ Waar staan we nu?
Delen

Waar staan we nu?

Hans: "Corona maakt veel zichtbaar, dat is het mooie. Als je naar de onze samenleving kijkt, worden we teruggeworpen op wat echt belangrijk is. Vrienden en familie, naar binnen keren, onze passies en de natuur. Alle excessen zijn ineens gewoon weg, omdat we niet anders kunnen. Reizen kan niet en nu blijkt dat het ook niet hoeft. Het toont ook aan hoe gek het geworden was. Ook door de dingen niet kunnen, zien we wat echt belangrijk is. Niet naar je ouders kunnen bijvoorbeeld.

Persoonlijk mis ik de rust. Nederland is voor mij te klein als het gaat om echte rust. Ik zou nu het liefst door de weidse sneeuw willen lopen. En toch, het dwingt mij ook om in mezelf te keren. Ik lees nu dat boek waar ik niet door kon komen. Nu mede doordat die verleiding van het reizen er niet is lukt het me wel.

Wonen en werken op een plek laat ons ook nadenken over wat echt belangrijk is. Leren wordt anders, vergaderen wordt anders. Tijd en ergens zijn wordt wezenlijk anders nu en dat blijft ook zo. En dat is winst voor de mens en de aarde.

Hans: ‘De natuur geeft je alles wat je nodig hebt’

Het lastige is, het zou me niet verbazen als de regering en het OMT niet weten wat ze doen. Wat ik niet leuk vind aan onze wereld van nu is dat politiek gezien alles om die 4 jaar gaat. Als we naar de natuur kijken moet we weer lange termijn denken leren ontwikkelen. De *Sami denken altijd in 7 generaties, dat zou ik wel willen adopteren hier. Als we naar de SNRO kijken ben ik er trots op dat we ook lange termijn plannen hebben gemaakt, dan kan je de slechte tijden ook doorkomen. Het is goed dat we weer leren dat we geen individu zijn maar een groep.”

*Wiki: De Sami zijn een van oorsprong nomadisch volk dat het Noord-Europese Lapland bewoont. Ze waren vroeger ook bekend onder de naam Lappen, deze term wordt echter door de Samen als beledigend ervaren en kan dus beter vermeden worden.

Johan: