Kiezen ☸︎ Hoe doet Coen dat?

Kiezen ☸︎ Hoe doet Coen dat?
Delen

‘Kiezen voor mij is een combinatie tussen hoofd en gevoel. Als er geen ervaring is op dat onderwerp dan moet je het ook echt alleen doen met je hart en je hoofd. Is er wel een vlok van ervaring dan is het fijn dat je dat ook in kan zetten. Toch moet je wel je koppie erbij houden. Ik was vroeger heel impulsief, ik kocht een Harley en een oude Landrover, die ik wel even zou gaan opknappen, dat was niet echt een succes. En als je jong bent dan kan dat nog een keer. Als je een volwassen man bent die keuzes met volwassen gevolgen maakt is het goed om je hoofd te gebruiken.

“Misschien is het wel bijzonder om te beseffen dat je je hart toelaat met je verstand als het gaat om kiezen.”

Wat waren de meest indrukwekkende keuzemomenten in je leven?

1. Ik heb mijn aandeel in het familie bedrijf aan mijn broer verkocht om acupuncturist te worden, dat is er wel een ja. Mijn vader heeft me op een belangrijk moment voor mij, zijn bedrijf ingetrokken en ik ben hem daar zeer dankbaar voor. Hij ontwierp en produceerde fabrieksinrichtingen, dat doen ze trouwens nog steeds. Toen hij overleed hebben mijn broer en ik een lange tijd samen in dat bedrijf gewerkt. Toch kwam er een moment dat ik er ondanks alle goede herinneringen geen uitdaging meer had. Op dat zelfde moment hadden mijn vrouw en ik een persoonlijke uitdaging omdat zwanger worden niet meteen lukte. Via via kwamen we bij een acupuncturist terecht. De Oosterse bewegingsleer en een natuurarts hadden mijn interesse voor “oosters” al gewekt en nu werd die interesse weer aan alle kanten aangewakkerd. Zo sterk dat ik uiteindelijk zelfs besloot om traditionele Chinese geneeskunde te gaan studeren en m’n eigen praktijk op te richten. Het was toen verstandig om m’n hart te volgen, ik kon niet meer anders. Hoor je wat ik zeg? hahaha…

2. Stoppen met werken in de horeca, dat was ook een intensieve keuze. Bij dat werk hoorde namelijk een persoon die 125 kilo aan spieren woog, kaal was, en op een Harley reed. Ik ben compleet getransformeerd toen, ik kreeg letterlijk een ander handschrift, ander vocabulaire en ontwenningsverschijnselen. Ik ben mijn vader heel dankbaar en ook onder de indruk van zijn vertrouwen en liefde. Ik ben ooit vertrokken toen mijn ouders gingen scheiden en ineens zat hij daar, jaren later bij me aan de bar. Hij zag dat mijn vluchtgedrag op dat moment door te prikken was en dat deed hij. Ik ging letterlijk terug naar mezelf toen hij me vroeg voor hem te komen werken.

3. Uit liefde voor een ander m’n eigen principes bijsturen. Dat deed ik toen mijn vrouw en ik echt graag zwanger wilde worden en dit na ruim 6 jaar nóg niet wilde lukken. Voor haar was de keuze voor een kunstmatig traject makkelijker dan voor mij, ik had daar principiële bezwaren tegen. Beslissen om hier toch mee in te stemmen, was meer dan een enkele beslissing. Uiteraard deed ik het voor iemand van wie ik veel houd en voor mezelf, maar het was pittig. Achteraf is het niet nodig gebleken, maar de verandering in mijn principes had al plaatsgevonden..

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

Het zaadje is geplant bij BOCAM, een opleider waar ik mijn eerste stappen in de Oosterse wereld deed toen we privé onze weg zochten. Toen ik Bo Yi leerde kennen zag ik pas welke mogelijkheden en diepgang dit vak echt biedt. Daar ontdekte ik ook dat ik een echte nieuwe professie kon ontwikkelen in deze richting.

Weet je, Chinezen hebben een andere manier van leren, denken en informatie overbrengen. Maar Chinese wetenschap is ook wetenschap, al is het anders dan dat wij die kennen hier in het westen. Dat is wat ik me nu eigen wil maken, ik wil een geneeskundig wetenschapper op de Chinese wijze zijn. Bo Yi is een zeer inspirerende plek om die kunde te ontwikkelen.

Wat is jouw opleidingsinstituut, waarom heb je die gekozen en wat is hun waarde?

Bo Yi is kleinschalig en dat vind ik heel prettig. De kennis en kunde van de docenten en hun wil dit over te brengen is er bijzonder hoogwaardig. Het didactische niveau is erg hoog waardoor je gewoon meer en sneller leert. Je moet er keihard werken, ze eisen enorm veel van je maar wauw. Ki Jan zei ooit op een open dag: “Als je je diploma snel en makkelijk wilt halen dan weet ik niet of dit de beste optie is. Als je een goede therapeut wil worden en hard wil werken, dan moet je hier zijn.” Ja, en geef mij maar een trap onder m’n kont, ik wil namelijk een verschil gaan maken in het werkveld en niet ‘de zoveelste’ zijn. Ik wil dat mensen ooit naar Coen gaan en niet naar ‘een acupuncturist’. En zonder met modder te gooien of te zelfverzekerd over te komen, ik merk in veld gewoon dat ik, ondanks dat ik nog maar een heel klein stukje van deze grootse wetenschap ken nu, ik de juiste basis heb. Dat ik de juiste voorbeelden zie, leraren heb en dat ik zelfs in sommige gevallen niet onder doe voor mensen die langer dit vak beoefenen dan ik. De kwaliteit van Academie Bo Yi is ook erg goed merkbaar tijdens bijscholingen, dan hebben we namelijk ook studenten van andere opleiders aanwezig en dan is het niveau verschil vaak erg goed te meten.

Wat is je grootste ontwikkeling geweest in je nieuwe vak?

Pfffffffff…. haha alles Bo Yi! Dit is een groot leerproces waar ik midden inzit of eigenlijk waar ik net mee begonnen ben. Mijn 3 wensen zijn al wel uitgekomen, dat besef is misschien wel het antwoord op je vraag, Die drie wensen zijn:

1. Ik wil niet meer moe op vakantie, of ‘toe zijn’aan vakantie

2. Ik wil geen werk doen waar ik mee wil stoppen om met pensioen te gaan, dus gewoon  kunnen blijven werken. Hoe ouder hoe meer kennis en kunde te geven.

3. Ik wil kunnen blijven leren.

Waar sta je over 10 jaar?

Na Acupunctuur en Tuina staan Chinese kruiden nog op m’n ‘todo’, en dat is nog even leren. Over 10 jaar doe ik hetzelfde als nu alleen kan ik dan complexere casussen aan. En, misschien zou ik dan wel voor de klas willen staan bij Bo Yi. Waarom? Dat maakt me een betere therapeut en ik vind het gaaf om m’n kennis te kunnen delen. Ik voel die verantwoording om wat ik kan te delen heel erg. Het is het doel van Ki Jan, Niels, Loed en al de docenten van Academie Bo Yi om TCG een echt vak te laten zijn. Als mensen vragen: ‘hoe is het met je cursus”, dan word grom ik een beetje van binnen. Dan voel ik de drang en de verantwoording om mensen te laten weten wat dit allemaal behelst en mogelijk maakt.