Kiezen ☸︎ Hoe doet Marina dat?

Kiezen ☸︎ Hoe doet Marina dat?
Delen

Marina past in geen enkel hokje.

Ik bezoek Marina op haar prachtige Academie al in maart van 2020, vlak voor de lock-down. Haar Academie Vesta huist in een knus gebouw gemaakt van ‘de natuur’. Tegelijk met haar inspirerende verhaal zijn haar keuzes stoer en eigen. Marina is inspirerend om verschillende redenen maar een die mij opviel is zeker dat ze ‘doet', en zich niet afvraagt waar haar keuzes bij aansluiten. Voor haar is er geen ‘ik ben westers’ of ‘ik ben complementair’ om maar eens wat te noemen.

Marina: “Ik had altijd al veel interesse in datgene wat niet gezegd wordt en ik koos voor zorg. Door die interesse kwam ik al gauw in de psycho-sociale zorg terecht en dat ging me ook goed af. Dit bleek vooral toen ik gestalttherapie ging studeren. En doordat het zo goed ging mocht ik na mijn afstuderen ook les gaan geven op mijn school in Amsterdam. Inmiddels was ik afgestudeerd aan de docentenopleiding voor instellingen in de gezondheidszorg. Ik vond het lesgeven niet meteen interessant maar het werd toch een goede keuze. Toen ik ook vrouw van Toon werd en moeder van Anne, kon ik de ritten naar Amsterdam steeds minder goed combineren met mijn leven in de omgeving van Nijmegen en daarom begon ik mijn eigen onderneming”.

Academie Vesta onderscheidt zich door de kijk op zorg en is hierin uniek in Nederland. Marina combineert zo ongeveer alle vormen die je kunt bedenken in psychische zorg zoals westerse inzichten, het holistisch gedachtengoed en de gestalttherapie, systeemtherapie en analytische therapie. Ze noemt het Integratieve psychotherapie.

Marina: “Nu zoveel jaren later ben ik nog altijd gefascineerd door de puzzel. Onontgonnen terrein is leuk. Als het lastig wordt ga ik 'aan'. En ik kan ook veel oplossen door die holistische kijk op psycho-sociale hulp. Ik ben vaak betrokken bij lastige onderwerpen met kinderen. Scheidingen richten veel onzichtbare schade aan. Ik werk samen met jeugdhulpverlening en advocaten, en geef lezingen aan onder andere rechters. Ouderverstoting is bijvoorbeeld een dramatisch probleem na scheidingen.

Als voorbeeld voor haar studenten is ze ook een strenge en rechtvaardige inspirator: “Wij kennen geen echte ellende”, zo zegt ze. “Mensen die een oorlog mee maakten weten wat ellende is en daarom bezoekende Vesta studenten ook lezingen van Holocoaust overlevenden. Daarnaast vind ik dat wie kennis ontvangt, kennis moet delen. Deels ook als gift aan de ons omringende wereld. Ze doelt daarmee op de joodse *’tienden’ waar 10% van je verdiensten terug vloeit naar de gemeenschap als gift. Natuurlijk mag er geld verdiend worden maar studenten worden vanaf het tweede jaar gestimuleerd om ook kosteloze presentaties te geven en om vanuit hun onderneming actief bij te dragen aan de vooruitgang van onze maatschappij. Want als je van deze opleiding af komt, staat je onderneming en kun je delen!

Merci beaucoup

Anke

*Mitswot 402 tm 425 gaan over de tienden.